Dag twee, een zaterdag in Münster.

Aangezien het grote Ibis hotel beschikt over slechts een relatief kleine ontbijtzaal kregen van daags van tevoren het verzoek om niet gelijktijdig aan te schuiven voor het ontbijt. Geen probleem, onze eerste activiteit was toch pas om 12.00 uur. De vroege vogels hadden al lang en breed ontbeten eer de laatste het slaapzand uit hun ogen gewassen hadden. Bijna iedereen stond dus ook op het afgesproken tijdstip voor het hotel om aan de wandeling te beginnen, waar naartoe bleef nog even geheim. Helaas begon de wandeling terwijl het gestaag regende. Gelukkig had de organisatie een vooruitziende blik! Als eerste activiteit was een rondvaart over de Aasee gepland. Helaas kwam er een kink in de kabel toen duidelijk werd dat onze schipper zich had vergist. Hij vergat aan te meren om ons aan land te laten op de plek waar de organisatie een wandeling had gepland door het Mühlenhof-Freilichtmuseum. (Openluchtmuseum) Nu weten we nog niet hoe de mensen in het Münsterland vroeger leefden en werkten…  De organisatie besloot vervroegd naar de binnenstad te gaan om wat van de 73 (!!) kerken van Münster te gaan bezichtigen. Inmiddels was het regenen opgehouden dus was het aangenaam wandelen. Op onze weg passeerden we ook nog het Múnsters stadkasteel. De voormalige prinsbisschoppelijke residentie met zijn talrijke ornamenten aan de gevels werd van 1767 tot 1787 gebouwd door Johann Conrad Schlaun als gebouw met drie vleugels. Tis maar dat je het weet!

Trouwens, met z’n allen hadden we dat jaartal 1767 al ontdekt door het Romeinse getal op de gevel te ontcijferen. Veel belangstelling was er ook voor de St. Paulus-Dom. Daarna hoogste tijd om de inwendige mens te versterken. In de tientallen kraampjes rondom de Dom was voor iedereen wel iets van zijn gading. Van frites tot vis, van kuchen tot bradwurst.

Na deze snelle hap was er geen houden meer aan. Tijd om te terrassen! Een korte wandeling door het Kuhviertel leerde ons dat er niet veel kans was om een goede plek te vinden. Eigenlijk was er slechts één terras geschikt, maar daar hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt! Vier uurtjes later werd het tijd om te verkassen.

Bob de bouwer amuseerde zich kostelijk!

Het avondeten was gereserveerd, dus konden we weer gezellig aan een lange tafel plaatsnemen. Een (vrij)gezellige meidengroep hield ons nog even van het eten af, eerst moest door het bruidje in spé nog een opdracht vervuld worden. Drie mannen die een nagel lieten lakken, natuurlijk was de Jolly Joker het eerste aan de beurt! Het werd een eenvoudig schnitzelmenu, dus daar waren we snel mee klaar. Het ijstoetje dat niet besteld was, werd nog snel bij de plaatselijke winkel gehaald, service!! Het eten zelf was snel verorberd, maar er waren ook weer de nodige biertjes naar binnen gewerkt. We besloten dan ook het uitgaan voor gezien te houden, bierliefhebbers konden ook nog in het hotel aan hun trekken komen. Na een uitgebreide wandeling, incluis een extra rondje, werd het hotel bereikt. De eersten lagen voor 23.00 uur in bed…de laatste niet veel later. Er was slecht weer op komst, iedereen toch wel een beetje in de piepzak over de thuisreis. Of dat terecht was lezen we volgende week.